Tajomstvo zdravého srdca z Ázie - superpotravina čierny cesnak
Čierny cesnak - na Ďalekom
Východe mu niekedy hovoria aj "čierne zlato", je
príkladom, kedy sa pomocou "fermentácie" z výnimočnej potraviny
stane skutočná
superpotravina. Fermentované
jedlá a ich výťažky sú dnes v oblasti zdravia horúcim
trendom, keďže prinášajú mnoho
výživových a zdravotných výhod. Je to preto, lebo zdravé
potraviny sa stanú ešte zdravšími. Fermentáciou sa zlepšuje využiteľnosť živín,
ničia sa anti-nutrienty a zvyšuje sa tvorba fytonutrientov zo surovej
potraviny.
Využívanie cesnaku na medicínske
účely môžeme datovať až 5000 rokov dozadu. Najviac skúmané sú jeho pozitívne účinky na srdcovo-cievny
systém. Terapeutické účinky má však aj na podporu imunitného systému a reguláciu tukov v krvi. Za zdravotné účinky cesnak vďačí najmä
sírnym zlúčeninám ako S-Allyl-Cysteine
alebo Allicin. Allicin je
hlavná aktívna zložka v surovom
cesnaku a vznikne iba keď cesnak pretlačíme alebo
posekáme. Je však veľmi
nestabilný a rýchlo zaniká. Naviac spôsobuje ten typický ostrý cesnakový zápach z
úst či pokožky a u mnohých ľudí
zažívacie ťažkosti, bolesti hlavy, nevoľnosť a pod.. Preto sa
mu mnoho ľudí vyhýba, napriek tomu, že je naozaj prospešný pre naše
zdravie. Vo svete ale začína na popularite získavať tzv. čierny cesnak.
Čierny cesnak vzniká
zo štandardného surového cesnaku patentovaným procesom 2-3 mesačnej
"fermentácie" - nejde tu o fermentáciu v pravom slova zmysle, ale v
skutočnosti tu nastáva tzv. Maillardova reakcia. Cesnak sa uzatvorí v špeciálnej nádobe. pri určitej vlhkosti
a teplote. Následne v ňom nastanú chemické reakcie medzi
aminokyselinami a cukrami, čím vznikne úplné nová potravina
s výnimočnými vlastnosťami. Nestabilný a “zapáchajúci” allicín
sa vytratí a niekoľkonásobne sa zvýši množstvo antioxidantov,
fytonutrientov, polyfenolov a veľmi stabilnej aktívnej látky S-allyl-cysteine.
Zároveň sa jeho chuť a vôňa z prenikavo ostrej zmení na sladkastú
bez zápachu a už viac nespôsobuje zažívacie ťažkosti. Je
veľmi pravdepodobné, že aj tí, ktorí nemôžu zniesť surový cesnak si čierny
cesnak zamilujú.
Čierny cesnak je vďaka svoje unikátnej chuti a zdravotným účinkom veľmi
cenenou surovinou v ázijskej kuchyni.
Aké zdravotné prínosy teda čierny cesnak má ?
- Je nabitý antioxidantami –
antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré majú veľmi silný účinok na naše zdravie.
Neutralizujú negatívny účinok voľných radikálov čím zabraňujú
oxidačnému stresu a poškodeniu buniek v tele. Nie len to.
Výskumy ukazujú, že antioxidanty môžu znížiť riziko niektorých chronických
chorôb ako napr. srdcovo-cievne choroby, rakovina a cukrovka.
- Podpora srdcovo-cievneho systému – Jedným
z najznámejších prínosov čierneho cesnaku je jeho schopnosť
ochraňovať a zlepšovať zdravie nášho srdca. Pomáha udržiavať
zdravú hladinu cholesterolu a tlaku v krvi ,ako aj chrániť srdce
znižovaním zrážania krvných doštičiek alebo vápenatením ciev. Pomáha
obnovovať tzv. "Molekulu života" alebo inak oxid
dusnatý, ktorého tvorba sa ľudskom tele po 40tke značne znižuje . Oxid
dusnatý je v tele zodpovedný za mnohé biologické funkcie. Jednou z
nich je aj rozširovanie ciev, čím zabezpečuje reguláciu krvného tlaku.
- Naštartuje imunitný systém – imunitný
systém zohráva kľúčovú úlohu pre naše celkové zdravie. Antioxidanty
obsiahnuté v čiernom cesnaku posilňujú imunitu tým, že bojujú proti
voľným radikálom, znižujú zápaly a predchádzajú
oxidačnému poškodeniu buniek v tele. Zároveň aktivuje tzv. NK
(natural killer) bunky. To sú bunky v ľudskom tele, ktoré dokážu
aktívne bojovať proti rôznym vírusom.
Kde ho môžete nájsť ?
Môžete si ho vyrobiť
sami doma. Avšak potrebujete dávku trpezlivosti a ryžovar. Postup je potom
nasledovný: Do ryžovaru vložíte celé hlávky cesnaku, ryžovar zatvoríte
a zapnete funkciu „Keep warm“, položíte ryžovar niekde von na balkón či
terasu a čakáte 21 - 30 dní pokiaľ sa zo surového cesnaku
"fermentáciou" stane čierny cesnak.
Alebo ak sa Vám nechce
čakať tak dlho a stráviť s tým plno práce, môžete ho nájsť vo výnimočnom doplnku výživy PANAKEYA Cardio a využívať
jeho zdravotné benefity okamžite a pohodlne. PANAKEYA Cardio
obsahuje až 800 mg sušeného čierneho cesnaku. Toto je podľa
klinických štúdií účinná dávka pre zníženie krvného tlaku do
normálnych hodnôt. PANAKEYA Cardio však navyše ešte
obsahuje výťažky z liečivých húb Maitake a Reishi v BIO
kvalite + ďalšie zložky pre podporu srdca a ciev. Viac info o tomto
výnimočnom produkte sa dočítate na www.akoznizittlak.sk
Prajem
zdravý a šťastný život :-)
Klinické štúdie k čiernemu cesnaku:
Huang, C.N., Horng, J.S., and Yin, M.C. Antioxidative and antiglycative effects of six organosulfur compounds in low-density lipoprotein and plasma. Journal of Agricultural and Food Chemistry. (2004);52(11):3674–3678.
Kim, Inhye, et al., The beneficial effect of aged black garlic extract on obesity and hyperlipidemia in rats fed a high-fat diet. Med. Plants Research. (2011);5(14):3159-3168.
Sohn, Chan Wok, et al., High temperature and high pressure processed garlic improves lipid profiles in rats fed high cholesterol diets. J. Med. Food. (2012); 15(5):435-440.
Allison, G.L. Aged garlic extract inhibits platelet activation by increasing intracellular cAMP and reducing the interaction of GPIIb/IIIa receptor with fibrinogen. Life Sci.(2012);91(25-26):1275-80.
Munday, J.S., James, K.A., Fray, L.M., et al. Daily supplementation with aged garlic extract, but not raw garlic, protects low density lipoprotein against in vitro oxidation. Atherosclerosis. (1999);143(2):399–404.
Ried, K., Frank, O.R., Stocks, N.P. Aged garlic extract lowers blood pressure in patients with treated but uncontrolled hypertension: a randomised controlled trial. Maturitas. (2010);67(2):144-50.
Ried, K., Frank, O.R., Stocks, N.P. Aged garlic extract reduces blood pressure in hypertensives: a dose-response trial. Eur J Clin Nutr. (2013);67(1):64-70.
Williams, M.J.A., Sutherland, W.H.F., McCormick, M.P., et al. Aged garlic extract improves endothelial function in men with coronary artery disease. Phytother Res. (2005);19(4):314-9.
Komentáre
Zverejnenie komentára